Äntligen är det dags!

I åratal har jag velat översätta Porr, horor och feminister till engelska eftersom jag så ofta varit frustrerad över att det pratas så mycket internationellt om "den svenska modellen" - samtidigt som det vets så lite om den.

I boken försöker jag förstå det kompakta svenska porr- och prostitutionsmotståndet. Genom egna studier och modern forskning visar jag att trots de goda intentionerna så håller inte argumenten. Istället styrs det av kulturella och traditionella tankemönster om kön och sex, vilket bl.a. leder till att personer som säljer sex far illa. Motståndet har också underliggande budskap och funktioner, som normativa (en viss sexualitet är bättre än annan), symboliska (trygghets- och identitetsskapande) och avledande (det är lättare att fokusera på kommersiell sex än mer närliggande och svårhanterliga problem). 

Nu vill jag att Porr, horor och feminister ska översättas - och finnas fritt tillgängligt som Open Source. Jag har alltså inget som helst vinstintresse utan vill bara göra kunskapen tillgänglig för en internationell publik. De flesta som hjälper till med det här projektet gör det också ideellt, men eftersom det är en grannlaga uppgift att få till en bra översättning vill jag betala för det. Det kommer också kosta att antingen skapa den tekniska plattformen för att göra boken läsbar, eller ge ut den på ett förlag som Open Book Publishers. Därför startar jag nu en crowdfundingkampanj. 

Kostnaden beräknar jag till 150,000 kronor, inklusive moms. Eventuellt överskott kommer att gå till översättningar av liknande texter, mina eller andras. Alla inkomster och utgifter kommer att vara fullständigt transparenta. 

Om du vill hjälpa till kan du donera via JustGivings crowdfundingsite eller det särskilda kontot för insamlingen som jag har öppnat: SHB 6214-881 106 658. Kontot står i mitt namn. Det går även att överföra pengar via PayPal till e-mailadressen info@petraostergren.com eller via Swish på nummer 0708-192909. Kom ihåg att meddela om du vill bli offentlig tackad eller vara anonym med din gåva. 

Alla bidrag - stora som små - uppskattas. Och sprid gärna det här uppropet! Det finns även på engelska. Redan nu kan du ladda ner hela boken på svenska eller ett kapitel på engelska. Följ länkarna här nedan. 

På JustGivings site kommer jag att göra regelbundna uppdateringar. 

Tack för din hjälp!

Petra Östergren